Belangengroep overlast A1 Ugchelen

Ontwikkelingen

Asfalt op rijkswegen heeft een ontwikkeling doorgemaakt en kent daarin 4 generaties. Dicht asfaltbeton is de eerste generatie. zoab en duurzaam zoab vormen de tweede generatie en zijn circa 3 dBa stiller dan dichte deklagen. De derde generatie, tweelaags zoab , is circa 2 dB stiller dan duurzaam zoab. De meest recente ontwikkeling (vierde generatie) is tweelaags zoab-fijn. Deze deklaag wordt vanaf 2015 als pilot toegepast op de Nederlandse snelwegen en is nog ca 1 dB stiller dan regulier tweelaags zoab.

Ontwikkeling ultrastil wegdek

Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheid voor een Ultra Stil wegdek (USW). De lat wordt hier hoog gelegd. Het doel is om een wegdek te ontwikkelen met een geluidsreductie van 10 dB t.o.v. een dichte deklaag en een levensduur van minstens 7 jaar. Deze doelstelling kan volgens een internationale state-of-the-art studie worden behaald met een zogenaamde poreus-elastisch wegdek dat een niet-bitumineus bindmiddel bevat, zoals een polyurethaan hars, en rubberen korrels. Deze nieuwe deklaag is nog volop in ontwikkeling en zal pas na 2020 beschikbaar komen.

Lees het hele verhaal op de website van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/aanleg-wegen/zoab.aspx

Deze website is gesponsord door
CST Automatisering Apeldoorn.

Webdesign en beheer Peter Mooij
Email: peter@petermooij.nl